Toegang tot WiFi met NFC

Je kent dat wel. Je krijgt vrienden, kennissen of zakenrelaties op bezoek. Ze willen even met hun mobiele telefoon op je WiFi omdat ze bijvoorbeeld een filmpje willen laten zien, of gewoon slecht bereik hebben.

Je hebt je WiFi modem keurig (ja toch hoop ik?) beveiligd met een wachtwoord, liefst minimaal WPA of WPA2.

Tja, dan komt die vraag … ‘ zeg kan ik even op je Wifi, want …’

WiFi tap

Wat doe je? Natuurlijk mag hij of zij daar gebruik van maken. Maar er zijn mogelijk wat dilemma’s :
1. Wat was het wachtwoord ook al weer?
2. Eigenlijk wil ik het liever niet geven!

Gelukkig brengt NFC een oplossing!


WiFi Tap

Wifi tap (Android) is een simpele app.

Na het starten van de app vul je gegevens van je router in zoals naam, beveiligingstype en het wachtwoord. Daarna schrijft de app het geheel naar een NFC-Tag.

Krijg je vervolgens iemand die met zijn telefoon toegang tot jouw Wifi zou willen, dan tikt hij gewoon even met zijn (NFC geschikte) telefoon op de tag en alles is automatisch ingesteld.

Nadeel van deze app: Ik ondervond dat de app op zich prima zijn werk doet. Echter…… als jouw bezoekende vriend de app niet op zijn telefoon heeft word de tag gewoon uitgelezen en getoond op zijn mobiel met wachtwoord en al!

Dat is nu net wat we juist niet willen!

 

InstaWifi

Insta WiFiNa enig zoeken vond ik een gedeeltelijke oplossing in de app InstaWifi (Android).

InstaWifi zorgt er blijkbaar voor dat de info zoals het wachtwoord niet direct op het scherm van je vriend verschijnt.

Dit doet de app slim, door meteen als het merkt (na aantikken van de tag) dat je vriend de app niet op de telefoon heeft staan, naar de play store te gaan om het te downloaden.

Dit is op zich natuurlijk een betere oplossing. Echter ik heb even gekeken met het de app NXP-TagInfo. Als ik de tag uitlees kan ik in de NDEF-info weer het wachtwoord van de Wifi lezen.

Een ander nadeel is, als je vriend niet een Android telefoon heeft maar b.v. een Windows Phone telefoon, wat dan….?

Het zou al een aardige oplossing zijn als de ontwikkelaar de info op de Tag versleuteld zou opslaan. Dan zou het uitlezen met een andere app geen ongewenste informatie vrijgeven. Dan zou het ook nog aardig zijn als dezelfde app ook beschikbaar zou zijn voor andere besturingssystemen zoals Windows Phone, en Blackberry.


Conclusie

We zijn goed op weg. Ik weet zeker dat er over niet al te veel tijd, een goed systeem beschikbaar zal zijn. Dit zal dan ook in staat zijn om te functioneren met andere besturingssystemen  en apparatuur zoals b.v. laptops en tablets.