NFC-tags in het water?

Onlangs kreeg ik van een bezoeker van de site de vraag in hoeverre de tags van NFC-Nederland tegen vocht kunnen.

Doordat NFC-tags heel veel toepassingen mogelijk maken is het helemaal niet zo’n vreemde vraag. Je kunt je tags immers ook buiten willen gebruiken.

Of wat dacht je van tags aan de binnenkant van het glas van een aquarium?

Je tikt met je mobiele telefoon tegen het glas op de plaats waar  de tag is aangebracht en op vrijwel het zelfde moment opent je browser zich met alle informatie over de betreffende vissen.

Tijd voor een NFC-Nederland testje!

Voor de test heb ik een glazen accubakje gebruikt. Ik heb twee tags uit de collectie van NFC-Nederland aan de binnenkant van de glazen bak geplakt.
Vervolgens is de bak gevuld met water, tot beide tags onder water waren.

De gebruikte tags zijn:Opstelling NFC-tags in water

  1. De harde PVC-tag, met ‘3M’ kleeflaag.
  2. De papieren NTAG203 tag.

Natuurlijk is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon en droog is voor je de tags aanbrengt. Een vlakke ondergrond is natuurlijk ook een plus, met name voor de PVC-tag, die niet mee vormt met de ondergrond, hetgeen me enigszins deed twijfelen over of deze tag wel zou blijven zitten.

Scanbaarheid en plak-vastheid

Beide tags bleken door het glas heen nog prima te scannen. Ook de NTAG203 had geen problemen met het water. Dit verbaasde mij enigszins  gezien het feit dat de tag grotendeels bestaat uit papier.

Waarschijnlijk geeft de lijmlaag aan de ene kant en de watervaste coating aan de andere kant voldoende bescherming tegen het binnendringen van vocht.

NFC-tag te waterDe plak-vastheid verliep heel anders, na enige uren liet de NTAG203 los en zonk naar de bodem. Ik had juist verwacht dat deze tag beter vast zou blijven zitten op het wat onregelmatige oppervlak omdat de tag met de vorm kon meebuigen.

De PVC-tag daarentegen bleek echter prima te blijven zitten. Vermoedelijk  toch wel te danken aan de uitstekende lijmlaag van ‘3M’.

Conclusie

De PVC tag van NFC-Nederland is de grote winnaar! Beide tags blijven goed scanbaar onder water (door het glas heen). Echter de NTAG203 zonk na enkele uren naar de bodem. Na 4 dagen zijn beiden nog prima scanbaar bovendien zit de PVC-tag nog steeds stevig vast.