NFC tags in je drukwerk?

NFC-chips zijn kleine microchips, met een ‘antenne’. De chips zijn in staat om met moderne mobiele telefoons (zoals de Samsung Galaxy S4 en de HTC One) te communiceren. Deze telefoons kunnen de informatie op de geïntegreerde NFC-chip lezen en vervolgens de daarop opgeslagen informatie tonen of een opdracht uitvoeren.

Symbiose

Omdat ik als eigenaar van NFC-Nederland, regelmatig NFC-chips lever aan zakelijke klanten die de NFC-tags op folders of uitnodigingen plakken, kwam ik op het idee de NFNFC-PapierC-tags te integreren in het papier een symbiose van papier en chip.

Het is niet eenvoudig de NFC-Tags in het papier te integreren. De oplossing is inmiddels voorhanden met speciale papierproducten zoals bijvoorbeeld A4-papier met een geïntegreerd lidmaatschap pasje. De oplossing is de tag tussen 2 lagen papier aan te brengen.

Kaarten en visitekaartjes

Momenteel kunnen kaarten geleverd worden geschikt voor uitnodigingen voor b.v. beurs, congres of andere happenings.

 

Een genodigde hoNFC-drukwerkeft alleen maar de folder of de uitnodiging dicht bij een NFC-telefoon te houden. De data op de NFC-chip kan er dan voor zorgen dat een webpagina geopend wordt, of een mobiele app gedownload wordt met meer informatie.

NFC-Nederland levert behalve bedrukte uitnodigingskaarten ook visitekaartjes met geïntegreerde NFC-chips. Op korte termijn wordt het assortiment uitgebreid met andere papierproducten met een geïntegreerde NFC-chip.

De visitekaartjes worden ook geleverd als plastic-cards met NFC.

Visitekaart met NFC-achter

Visitekaart-voorzijde-200In een visitekaartje kan bijvoorbeeld een webadres van het bedrijf, of een link naar een speciale (mobiele)pagina geopend worden op het scherm van de gebruiker. Zo kun je eventueel een downloadbaar visitekaartje koppen aan de betreffende pagina, zodat deze direct in het adresboek gedownload kan worden.

Toekomst van integratie

Inmiddels zijn er in het buitenland ook al diverse initiatieven betreffende de integratie in papier.Zo zijn er behalve in drukwerk al diverse trials om de NFC chips te integreren in b.v. verpakkingen.

Eén ding staat vast: naarmate meer en meer mobiele apparaten voorzien worden van NFC functionaliteit, zullen meer mensen gebruik gaan maken van de vele mogelijkheden, zowel in de privé sfeer als voor zakelijk gebruik.