Snel koppelen met Bluetooth door NFC?
Bluetooth
Er verschijnt steeds meer soorten randapparatuur en gadgets op de markt, die door middel van Bluetooth met je smartphone verbonden worden.
Denk hierbij aan headsets, toetsenborden, luidsprekers, horloges, fitness apparaten, gadgets etc.
De nieuwere Bluetooth versies, ook wel “Bluetooth Low Energy” (BLE) of “Bluetooth Smart“ genoemd, gebruiken zo weinig energie, dat het niet bezwaarlijk meer is om je Bluetooth altijd aan te hebben.
Dezelfde techniek wordt ook bij bijvoorbeeld Bluetooth-trackers en iBeacons toegepast. Deze kunnen wel een half jaar of langer op één knoopcel blijven functioneren.
Snel koppelen?
Het voordeel van Bluetooth altijd aan hebben is dat je telefoon altijd klaar is om te koppelen aan een Bluetooth apparaat, zoals een Bluetooth luidspreker.
Helaas bestaat het koppelen met Bluetooth uit meer stappen dan je zou denken.
Koppelings procedure (zonder NFC)
- Als de Bluetooth nog niet aan staat, moet je dit aan zetten (bij instellingen)
- Laat nu je telefoon naar Bluetooth apparaten zoeken.
- Vervolgens kies je welke van de gevonden Bluetooth-apparaten je wilt koppelen.
- Ten slotte moet je (als je dit nog niet eerder hebt gedaan) nog een koppelingscode ingeven (veelal “0000” of “1234”).
NFC voor snellere koppeling
Met NFC kan dit veel sneller.
NFC verzorgt namelijk de gehele Bluetooth koppeling voor je.
Onlangs heeft de organisatie “NFC-Forum” een standaard afgesproken voor het koppelen van apparaten met behulp van NFC, voor zowel Bluetooth als Wifi.
Doordat dit nu gestandaardiseerd is kan het op grote schaal door fabrikanten geïmplementeerd worden in hun Bluetooth en Wifi apparatuur.
Met een NFC-tag (neem bij voorkeur een tag die geschikt is voor metalen ondergrond) kan het dus allemaal sneller.
Plak een NFC-sticker op het apparaat.
Nadat je deze tag vervolgens hebt geprogrammeerd, kun je nu door even je telefoon bij de tag te houden de verbinding in één handeling tot stand brengen!
Je kunt dus met NFC de eerste 3 stappen overslaan van de eerder genoemde koppelingsprocedure.
Als je al eens eerder de koppelingscode hebt gegeven, kun je zelfs stap 4 overslaan, je wordt dan dus meteen verbonden!
Hoe werkt het?
Zoals bekend kun je op een NFC-tag informatie zetten, zoals opdrachten, telefoonnummers, websites etc.
Tevens kunnen opdrachten (via de telefoon) direct uitgevoerd worden. Zo zal bij het aanraken van een tag met een webadres, direct de betreffende website geopend worden op je telefoon.
In dit geval maken we hier gebruik van door de volgende zaken door de tag te laten regelen:
- Bluetooth aan zetten
- Het juiste apparaat instellen
- Koppelen met het gekozen apparaat
Hoe krijg ik dit voor elkaar?
Je kunt dit zelf eenvoudig in één keer doen.
Vervolgens kan iedereen met zijn/haar telefoon op de tag tikken om een koppeling met het apparaat tot stand te brengen, zonder verder zelf nog iets te hoeven doen! (behalve de eerste keer de koppelings-code ingeven).
Doe het zelf!
- Zorg dat je een NFC-sticker op je Bluetooth apparaat hebt geplakt (deze On-Metal versie is bijvoorbeeld een goede keuze).
- Download een NFC-programmeer-app.
Ik adviseer altijd “NXP Tagwriter” (Android, gratis) vanwege zijn stabiliteit en eenvoud.
Klik hier om de app in de Playstore te downloaden.
Volg de stappen volgens de afbeeldingen hieronder. Bij andere apps kan het er iets dus iets anders uitzien maar het principe blijft hetzelfde.
Je tag is nu geprogrammeerd!
De eerste keer dat je de tag aantikt zal je telefoon vragen wat de koppelingscode is (vaak “0000” of “1234”) is. Als je dit één keer gedaan hebt zal dit op jouw telefoon onthouden worden en is het ‘aantikken’ de volgende keer voldoende om de koppeling te maken.
TIP1: Onthoud dat het aantikken van de NFC-tag met je telefoon nu werkt als een schakelaar. Door aantikken wordt de koppeling gemaakt en door opnieuw aan te tikken wordt de koppeling weer verbroken!
TIP2: Zorg dat je weet waar bij jouw telefoon de NFC-antenne geplaatst is. Als exact dat punt bij de tag houdt zal deze makkelijker gelezen worden. Bijvoorbeeld: bij Samsung zit de NFC-antenne op de accu, dus aan de achterzijde iets beneden het midden. Bij de HTC zit de antenne rond de camera aan de achterzijde en bij Sony wordt het vaak keurig aangegeven met een ‘N’-teken.
Succes!