Heeft de iPhone NFC-hardware?

Voor de introductie van de iPhone 6 hadden de telefoons van Apple totaal geen NFC-functionaliteit.
De iPhone 6 is de eerste iPhone met geïntegreerde NFC hardware en momenteel geldt dit ook voor de iPhone 7.

Apple staat momenteel niet toe dat derden apps programmeren voor NFC toepassingen met de iPhone.
Dit betekent dat iPhones momenteel dus geen NFC-tags kunnen lezen en/of beschrijven.

 

iPay

Je zou je kunnen afvragen waarom NFC hardware in een telefoon, terwijl je er geen NFC-tags mee kunt lezen?
Apple heeft de NFC-hardware nodig voor haar betaalsysteem iPay. Ook voor betaalsystemen laat Apple echter geen externe apps toe.
Op het moment van schrijven is iPay nog niet in Nederland ‘gearriveerd’ maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer gaan duren.

 

Andere opties met de iPhone en NFC?

Wil je toch je iPhone gaan gebruiken met NFC-tags dan zul je nog steeds gebruik moeten maken van externe readers. Dit zijn apparaatjes die op de telefoon aangesloten worden. Je hebt ze in de vorm van kleine kastjes en in de vorm van covers.

Flocase
(C) foto: Flomio ‘FloCase’

Nadeel van deze systemen is dat je telefoon toch wat van zijn mooie vormgeving gaat verliezen en ook minder goed hanteerbaar is.
Een ander nadeel is dat er voor het gebruik van deze zaken een app nodig is omdat de functionaliteit niet in de iOS-software aanwezig is.

 

In de toekomst?

Onze verwachting is dat dit in de toekomst zeker zal gaan veranderen.
Deze verwachting is gebaseerd op het feit dat NFC-toepassingen momenteel een enorme groei doormaken waar Apple op termijn niet in achter zal kunnen blijven.

 

Moeten we dan wachten op de iPhone 8?

Dat zou kunnen. Echter omdat de hardware al aanwezig is, zou het kunnen dat Apple in de nabije toekomst een iOS-update uitbrengt die het gebruik van NFC-tags mogelijk maakt.
Al moet gezegd worden dat zover we de meningen polsen, het niet 100% zeker is dat de hardware in de huidige telefoons wel in staat zullen zijn om NFC-tags te lezen en te schrijven.
Wij denken eigenlijk van wel, omdat de hardware voor het uitwisselen van betaalgegevens niet zo heel veel zal verschillen van de hardware benodigd voor het lezen en schrijven van NFC-tags.

Zoals gewoonlijk laat Apple niet het achterste van zijn tong zien en wordt er al sinds het moment, kort voor de lancering van de iPhone 6 gespeculeerd wanneer NFC-tags bruikbaar zullen zijn met de iPhone.