NFC op je iPhone kan dat?

Standaard kun je op de huidige generaties iPhone’s helaas geen NFC gebruiken. Simpelweg omdat Apple heeft besloten de iPhone (nog) niet van deze functionaliteit te voorzien.

Over het hoe en waarom Apple hier toe besloten heeft,  is al heel veel  geschreven en gediscussieerd. Dat ga ik nu dus niet over doen. Nee, dan is het veel interessanter om te kijken of en hoe het wel zou kunnen. Gelukkig voor de iPhone gebruiker zijn er een aantal [min of meer] oplossingen voor dit tekort.

 

In Florida is Richard Grundy en een aantal vrienden,van jonge bedrijfje Flomio in de eindfase van hun Kickstarter-project. Ze ontwikkelden een HFC hardware add-on voor de iPhone.

Flojack

Dit stukje hardware heeft de naam “Flojack” gekregen.Flojack
De Flojack, – de naam zegt het  gedeeltelijk al – is een klein apparaatje met een geïntegreerde stekker. Deze stekker steek je in de audio uitgang van je iPhone en plotseling ben je in het bezit van een iPhone met NFC functionaliteit!

 

Compatibiliteit

Naar verluid zou de Flojack werken op de iPhone 4, iPhone 4s en iPhone 5. Verder schijnt het apparaatje ook op een aantal tablets te functioneren.

 

Software

Volgens Flomio zou het apparaatje in de toekomst ook met een aantal andere programma’s moeten kunnen gaan functioneren. Ontwikkelaars zouden dan gebruik moeten gaan maken van de door Flomio ontwikkelde en beschikbaar gestelde “Open FloJack SDK“. Of dit in de praktijk veel zal gebeuren valt natuurlijk nog te bezien.

In ieder geval heeft Flomio zelf een app ontwikkeld zodat functionaliteit tot een zekere hoogte gegarandeerd zal zijn. Voor b.v. NFC betalingen in de nabije toekomst of andere protocollaire handelingen acht ik de kans klein dat dit zal gaan werken. Maar de eigen app is prima geschikt om tags te programmeren en uit te lezen.

 

Lelijk? …  Het kan mooier

Voor mensen die het losse Flojack accessoire lelijk vinden. Het Flomio mijns inziens een veel mooiere en pragmatischer oplossing in de ontwikkel ‘pijplijn’.

 

Flocase


De Flocase is een oplossing zoals we die kennen van de accu’s met extra grote capaciteit, ze passen niet meer in de behuizing van de telefoon, en dus past men de behuizing aan, door een losse [grotere] batterijdeksel bij de accu te leveren.FlocaseZo ook hier met de Flocase, de Flocase is als het ware een cover met ingebouwde NFC functionaliteit.

Bepaald geen lelijke oplossing denk ik en een stuk beter dan de toch wel wat onooglijke en onpraktische Flojack.

De Flocase is nog niet op de markt, naar verwachting zal hij rond augustus beschikbaar komen voor de verkoop.

 

Prijzen

De prijzen zijn voor de Flojack en de Flocase respectievelijk ca. $60,- en $120 en door middel van pré-order al te bestellen in de shop van Flomio.
Bronnen: flomio.com en Kickstarter.com