Contactloos betalen?

Ja, het ziet er nu toch eindelijk naar uit dat betalen met NFC werkelijkheid gaat worden.

Het betalen met NFC kan in principe op twee manieren:

NFC-Betalen1. Je betaalt door je NFC-geschikte telefoon bij een lezer te houden.
2. Je betaalt door je voor NFC-geschikte betaalpas bij een lezer te houden.

Leuk bedacht natuurlijk, maar tot op heden leken deze methoden te stranden door zowel technische als ook beveiligingsproblemen.
Daar lijkt nu echter daadwerkelijk verandering in te komen.
Enerzijds komen er steeds meer mobiele telefoons met NFC-functionaliteit op de markt, anderzijds komt ING nu met een nieuwe betaalpas voorzien van NFC!

ING-pas

Het radio-golf tekentje geeft aan dat het hier gaat om een betaalkaart met NFC-chip.

Met deze nieuwe kaart kan dus contactloos betaald worden. De nieuwe kaart zal stapsgewijs ingevoerd worden. Niet iedereen krijgt meteen een nieuwe pas.
Je ontvangt de pas vanzelf als je oude is verlopen .

Zo zullen nog voor het einde van dit jaar 3 miljoen mensen de nieuwe pas bezitten.


Leiden

In eerste instantie zal de pas vooral geschikt zijn voor betalingen onder 25 euro. Kleine bedragen kunnen er razendsnel mee afgerekend worden.
Een soort moderne versie van de Chipknip dus!

Het project met NFC-betalingen is een samenwerkingsverband van ING met KPN, MasterCard, Rabobank en ABN Amro. Het is de bedoeling dat in de loop van dit jaar betalen met je mobiele telefoon mogelijk gaat worden.

De gemeente Leiden neemt het ‘voortouw’.
ING zal hier in samenwerking met andere banken mobiel betalen mogelijk gaan maken. Dit zal al met ingang van deze zomer gaan plaats vinden. Overigens zijn dergelijke proeven al op diverse plaatsen in ons land geweest of vinden nu nog plaats.

Wel, niet, wel, niet ..

Diverse persberichten insinueren het afgelopen jaar dat betalen met NFC een flop zal worden. Een dergelijke bewering is mogelijk positief voor de ‘lees-cijfers’. Maar is naar mijn mening nergens op gebaseerd. Natuurlijk gaan er bij proeven wel eens zaken niet helemaal zoals gewenst. Maar is dat nu juist de reden om deze proeven te doen.

Gegevens uit het buitenland,  -ja, daar loopt men over het algemeen wat betreft NFC toepassingen op ons voor-, wijzen er wel degelijk op dat NFC als betaalwijze een succes zal gaan worden!