NFC en elektronische visitekaartjes.

Genoeg geheugenruimte?

NFC chips hebben relatief weinig geheugenruimte, ca. 168 bytes is de ruimte (ongeformatteerd) die je beschikbaar hebt bij een NTAG203 NFC-tag.

NFC-Visitekaart

Een visitekaartje is wel heel handig op een NFC-tag, bijvoorbeeld op een sleutelhanger-tag.

Je kunt de tag dan aan je auto- of huissleutels hangen, of aan je tas(je). Zo heb je de tag altijd bij je.

Natuurlijk zijn er ook nog andere
vormen mogelijk zoals plastic cards of stickers, welke je achterop je papieren visitekaartje zou kunnen aanbrengen.

Universal-Tag?

NFC-SleutelhangerZoals hieronder aangegeven is een tag met relatief veel geheugen meestal naar verhouding vrij kostbaar. Je zult zeggen: ‘Wat dacht je van de MIFARE Classic® 1K chip, voldoende voor een visitekaartje (zonder foto) toch?’ Inderdaad dat is juist, de Mifare heeft veel geheugen voor een lage prijs. Ideaal zou je zeggen.
Helaas de MIFARE Classic® gebruiken voor een visitekaartje is niet verstandig!

NFC-Nederland Universal tag logo‘Waarom?’ Omdat de MIFARE Classic® niet voldoet aan de standaard die is opgesteld door het z.g.n. NFC-Forum.
‘Nou en?’ Helaas is het zo dat tegenwoordig, vooral de wat nieuwere telefoons (zoals b.v. de Samsung S4) vaak alleen tags kunnen lezen en beschrijven die voldoen aan de eerder genoemde normering.
NFC-Nederland heeft om deze reden het “Universal-Tag”-logo ingevoerd.

Overal in de shop van NFC-Nederland staat dit logo bij de tags doe voldoen aan de normering, wat garandeert dat de tags zullen werken met elke NFC-Telefoon!

 

1. Mooiste (maar relatief kostbare) oplossing

Het ‘ultimate’ visite kaartje op NFC is natuurlijk de tag waar je gehele visitekaartje met alle e-mailadressen telefoonnummers en foto of bedrijfslogo op zou passen.

Dat is mogelijk, maar je hebt (zeker met een kleine afbeelding) al gauw 3000-4000 bytes aan geheugen nodig. Dat kan bijvoorbeeld met de MIFARE® DESfire® EV1 4k chip met 4Kbyte geheugen, er is zelfs een 8 K versie zodat je de foto niet klein hoeft te houden.

Nadeel is dat deze chips relatief duur zijn, enige euro’s per stuk is normaal. Kijk hier voor de Desfire chips en de verschillende uitvoeringen

Zodra je de tag bij een NFC-Telefoon houdt, zal er op het scherm de vraag komen of de eigenaar van de telefoon het visitekaartje wil toevoegen aan zijn/haar adresboek en vervolgens aan welk account (als je er meerdere hebt). Enige seconden later staat het gehele adreskaartje met foto in zijn of haar adresboek.

 

2. Minder kostbare oplossing.

Er is nog een tag die dicht in de buurt komt en stukken voordeliger is dan de DESfire®. Het betreft de ‘Broadcom Topaz 512’ zoals de naam al doet vermoeden een tag met 512 bytes geheugen (ongefomatteerd). De hoeveelheid beschikbaar geheugen is meestal voldoende om een eenvoudig visitekaartje (zonder afbeelding) op te zetten.

Hier vind je de Broadcom Topaz 512

Opmerking februari 2015:
Inmiddels is er de nieuwe NXP NTAG216 chip, deze chip heeft meer geheugenruimte (888 bytes) en is sneller dan de Topaz 512.

3. Voordeligste oplossing (tip)

Door middel van een handigheidje kun je vrijwel elke NFC-Chip, dus ook met relatief weinig geheugen, zoals b.v. de Ultralight of de NTAG203 als visitekaartjes chip gebruiken.

De truc is simpel, zorg dat je je visitekaartje opslaat als een bestandje in de vorm van een vCard.

Vervolgens moet je het bestandje ergens op het internet plaatsen, b.v. in een openbare map van Dropbox, of op je eigen website etc. vCardVervolgens gebruik je de tag om er de link (webadres) op te slaan van het vCard bestand. Zodra de tag nu uitgelezen wordt zal de telefoon browsen naar het kaartje, dat je vervolgens kunt downloaden, na het downloaden is voldoende om de download aan te tikken.
Vervolgens wordt je weer gevraagd of je het wilt opnemen in je contactpersonen.

Let er met name bij de Ultralight op dat de URL niet al te lang is, anders past het niet op de deze chip. Een eenvoudig tabelletje met geheugenspecificaties van enkele veelgebruikte Chips vind je hier

Natuurlijk is het ook mogelijk om het heel luxe te maken: Papieren kaarten/uitnodigingen of visitekaartjes met geïntegreerde NFC-chip, daarover kun je hier meer lezen:
Blog artikel “Wat…’intelligent’ papier?”
Op NFC-Nederland