Hoera, eindelijk, Apple heeft NFC in de iPhone!

Ja hoor, het is zover! Apple heeft besloten om (voor een deel) naar de markt te luisteren!

Immers als je zo’n toch best wel prijzige mobiele telefoon koopt mag je onderhand toch wel verwachten dat er ook de allernieuwste snufjes in zitten?

Inderdaad de nieuwe iPhone-6 modellen bieden nu ook zaken die je eerst alleen (soms al jaren) alleen bij andere merken aantrof. Zo is er nu eindelijk een versie met een groter scherm zoals vrijwel alle andere merken al lange tijd bieden (alleen jammer dat ie nu weer krom blijkt te kunnen worden als je hem in je broekzak draagt).

Iphone-6 NFC
Foto: (c) Apple

 

Maar goed, eerlijk is eerlijk, voor velen is het perfecte design en de hoge betrouwbaarheid van het besturingssysteem een belangrijke motivatie voor aanschaf. Zeker nu dat ook nog eens met extra features gecombineerd wordt is het helemaal af.

Voor ons is een belangrijke feature dat er nu eindelijk NFC op (in) zit. En nog wel een chip van NXP (oorspronkelijk onderdeel van onze Philips!). Die chip van NXP betekent meestal dat vrijwel alle NFC chip-typen leesbaar zijn.

 

Top Apple!

Dit is een top-zet Apple, eindelijk kunnen ook iPhone bezitters mee in het gebruik van NFC.

Betalen, snel automatisch koppelen met andere apparaten, van het ene apparaat naar het andere apparaat verzenden (peer-to-peer) en natuurlijk NFC-tags lezen en schrijven, geweldig!

Of … toch niet?

 

Helaas!

Helaas, de werkelijkheid is anders! Inderdaad zit er een chip van NXP in de iPhone-6 met een groot potentieel aan NFC mogelijkheden.

Maar … Apple heeft behalve betalen, de andere NFC functionaliteiten in iOS-8, het besturingssysteem niet beschikbaar gemaakt.
Dus is de NFC functionaliteit onbruikbaar. Je hebt er ongetwijfeld wel voor betaald maar je krijgt het niet!

 

Wel betaal-functionaliteit?

Apple heeft aangegeven dat NFC in de iPhone 6 in eerste instantie gebruikt gaat worden voor mobiel betalen met ‘Apple-Pay (iPay)’. Ook dit is, voor zover bekend op dit moment echter voor ons hier in Nederland niet beschikbaar. Voorlopig alleen in de Verenigde Staten.

Het ligt echter wel in de bedoeling om over enige tijd ook hier de betaalmogelijkheid te gaan introduceren.

 

Definitief niet?

De vraag blijft natuurlijk, of de NFC lees- en schrijfmogelijkheid voor NFC-tags hardwarematig wel mogelijk is bij de iPhone-6?
De geruchten zeggen van wel.

Naar de reden van dit later pas inschakelen kunnen we dan ook alleen maar gissen.
Eén van de theorieën zou zijn dat Apple er een verdienmodel van wil maken en daar nog mee bezig is.

Men vermoedt dat Apple mogelijk in een latere software update de functionaliteit alsnog ‘open’ zal gaan zetten.

Dit zou betekenen dat iPhone-6 gebruiker dus mogelijk op termijn (verwachting is  dat dit niet op zeer korte termijn zal zijn) toch nog buiten Apple-Pay, andere NFC functionaliteit zal kunnen gaan gebruiken!

Kortom niets is zeker wat dat betreft, we zullen geduldig moeten afwachten.

Mijn overtuiging is echter dat Apple NFC gebruik buiten de betaalmogelijkheid niet zal kunnen negeren.
Mogelijk zal men dat eerder gaan inzien dan we nu verwachten!