Apple heeft gisteren op het ‘WWDC 2017′ (Apple’s Worldwide Developers Conference), aangekondigd dat de leesfunctionaliteit voor NFC (waaronder dus NFC-tags) zal worden opengesteld voor ontwikkelaars.

Dit is heel goed nieuws. Eindelijk zal deze langverwachte functionaliteit (welke voor o.a. Android gebruikers al jaren mogelijk is), voor miljoenen iPhone gebruikers ook toegankelijk worden.
Zo zal op termijn de geplande  in-/uitchecken met de telefoon bij het openbaar vervoer, voor veel iPhone-gebruikers tot de mogelijkheden gaan behoren.

 

NDEF en tags

Het NFC NDEF-format wordt ondersteund, evenals de tagtypen van het NFC-forum. Hiermee kan net als bij Android gewerkt worden met de meeste gangbare NFC-chiptypen zoals de NTAG-serie en MIFARE® Ultralight.

 

NFC beperkingen

Er zijn nog weinig specifieke details bekend op het moment van dit schrijven. Zo lijkt het momenteel vooral om het lezen van NFC te gaan en lijkt schrijven van tags niet mogelijk. Mogelijk zal dit in een later stadium  toegevoegd worden.
Ook het ‘native’ lezen van de tags zoals dit bij Android mogelijk is zal waarschijnlijk (nog) niet mogelijk zijn. De verwachting is dat hiervoor dus een app nodig zal zijn.
Uiteraard zijn diverse ontwikkelaars hiermee al druk bezig en mogelijk komt Apple zelf ook met een eigen app. Eveneens is het nog onduidelijk of de chipnummers (UID) gelezen kunnen worden (niet een onbelangrijke functie!).

 

Wanneer?

De functionaliteit zal beschikbaar worden in iOS-11 (de nieuwste versie van het Operating System voor Apple hardware). iOS-11 zal voor iPhones zeker beschikbaar worden vanaf de iPhone-7.
Een opvallende beslissing, het lijkt er dus op dat  de iPhone-6, terwijl dit toestel wel NFC hardware heeft, ‘buiten de boot zal vallen’. Vermoedelijk zal dit komen door afwijkende specificaties vanaf iPhone-7.
Alhoewel het voor developpers al wel mogelijk is om de bètaversie van iOS-11 te downloaden zal de functionaliteit voor de massa pas later dit jaar werkelijkheid gaan worden bij het beschikbaar komen van de releaseversie van iOS-11 en nieuwe NFC-apps.

 

Nog niet alle mogelijkheden bekend

Op dit moment zijn dus nog niet alle mogelijkheden duidelijk. Het OS bevindt zich nog in het bètastadium en de developer gegevens zijn nog beperkt. Eén en ander zal de komende tijd ongetwijfeld gecompleteerd worden, waarmee duidelijk zal worden wat de exacte mogelijkheden zullen zijn.