Lees de gegevens van je paspoort-chip uit, met je eigen (NFC) telefoon!

 

Iedereen weet dat er tegenwoordig in het Nederlandse paspoort een chip zit.

 Als je lekker op vakantie bent geweest en je komt weer na NFC paspoorteen welverdiende rustperiode terug in ons kikkerlandje, moet je altijd eerst door de controle van de douane.

Je ziet de beambte dan van je gezicht naar het computerscherm op zijn desk kijken. Soms nog eens opnieuw  en soms zelfs nog eens. Wat zit ie nu eigenlijk te doen en wat ziet hij daar, dat jij niet ziet?Dat is natuurlijk prima, want we willen immers de ‘schurken’ buiten de deur houden. Je gaat dus geduldig in de rij staan en wacht je beurt af.
Ben je eenmaal aan de beurt trek je natuurlijk je meest betrouwbare gezicht en geeft vervolgens met een onschuldige smile je paspoort aan de douanebeambte.

 

Wat ziet de douane?

Precies weet ik het natuurlijk ook niet, maar wat ik wel weet is dat hij naast informatie over jou uit de databank van de overheid, zeer waarschijnlijk ook een vergelijk maakt tussen:

  1. Wat en wie staat er in het paspoort?
  2. Is degene naar wie hij kijkt (jij) ook degene die op de foto van je paspoort staat?
  3. Is de informatie die in het paspoort staat juist, vergeleken met de informatie die in de chip van je paspoort staat?

Nu heb ik altijd al eens willen weten wat er dan precies op die chip staat.
Aangezien het niet helemaal een ‘gewone’ chip betreft en ook nog eens voorzien is van allerlei veiligheids-protocollen. Je kunt het echter niet met de gangbare apps zoals b.v. NXP-Taginfo uitlezen. NXP-TagInfo leest het wel en geeft wel wat technische info over de chip, maar laat je niet de ‘menselijke’ informatie zien waar je nu juist nieuwsgierig naar bent.

Onlangs is er echter door Novay een app uitgebracht (Android) die dit wel mogelijk maakt. Je vind “NFC Passport Reader” in Google Play.

 

Wat staat er op de chip?

Nu is het natuurlijk niet zo dat als je deze app op je telefoon hebt, je zo maar ‘in het wilde weg’ paspoorten kunt gaan uitlezen. Om dat te voorkomen heeft Novay er voor gezorgd dat je eerst je paspoortnummer, je geboortedatum en de vervaldatum moet invoeren.
Als je die gegevens hebt kun je de chip uitlezen en zie je o.a. dit:

Passport readerEerlijk gezegd kwam er bij mij niet zo’n knap gezicht tevoorschijn, maar interessant is wel dat er heel wat gegevens op de chip staan.

Veel meer dan ik dacht! Ik wist ook niet dat zelfs de pasfoto er op stond, dus je paspoort ‘vervalsen’ door de foto te verwisselen (hoewel dat ook al niet eenvoudig meer is) is geen optie, bij het uitlezen van de chip val je meteen door de mand!

 

Veiligheid  (update 2016)

Enkele lezers lieten weten zich zorgen te maken over de publicatie van dit artikel. Hoewel er over deze mogelijkheden in de pers inmiddels al meerdere artikelen zijn verschenen en er vele van dit soort apps in officiële app stores downloadbaar zijn, hebben ze tot op zekere hoogte wel gelijk (geldt natuurlijk ook voor apps die de info van je betaalkaart, creditcard en ov-card kunnen weergeven). Het is niet het feit dat je je zorgen zou moeten maken over het de mogelijkheid dat iemand met het grootste gemak je paspoort zou kunnen uitlezen (want dat kan niet met deze app). Maar in principe is het met een dergelijke app wel mogelijk dat de betreffende informatie door je telefoon aan de app ontwikkelaar zou kunnen worden doorgezonden. Overigens bestaat deze mogelijkheid in principe voor alle informatie op je telefoon. Het blijft belangrijk de permissies van apps in de gaten te houden en niet toe te staan als je het niet vertrouwd.